fredag 31 maj 2013

Moroten


Morot är en populär rotfrukt och gammal som kulturväxt.  Den finns inte vildväxande utan har uppstått i kultur, förmodligen i Afghanistan. Den är en tvåårig ört som kan bli nästan en meter hög och blommar i juli-augusti med vita blommor under andra året och hela plantan dör efter frösättningen. Morötter odlas normalt som ettåriga, med skörd samma år som sådden. Därför är det många som inte tänker på att den är tvåårig.
 Morötter är vanligen orangefärgade, men de finns även som vita, gula, röda, blå och lila varianter. Morötterna kan vara koniska, cylindriska eller runda (karottmorötter). Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin.
Morötter kan odlas över hela världen, men är bäst anpassad till att odlas mest i områden med tempererat klimat. Mest morötter odlas i Kina, Ryssland och USA och i Europa.  I Sverige kan morötter odlas i hela landet.



 

Vår kära potatis!

 Bilden från Potatisakademins hemsida
Visste du att det finns en "Potatisakademi"? Där kan du få en massa trevlig information om potatis!
På hemsidan Svensk Potatis kan du också läsa om vår älskade knöl!


Två intressanta länkar:

 

torsdag 30 maj 2013

Gödsla med Nässelvatten


Nässlor, Urtica dioica.
Nässelvatten
2002-01-31
Nässelvatten är ett av de allra bästa gödselmedel man själv kan tillverka. Det är utmärkt att använda som bladgödsel för snabb effekt, eller som allmänt stärkande medel och tillskottsgödsel för växterna.
Vill man blanda till nässelvatten är det bara att samla in nässlor, vilka det aldrig brukar vara brist på och lägga dem i en spann. Sedan häller man över vatten så att det täcker och låter det stå några dagar innan man börjar använda det. Vill man att nässelvattnet ska bli fort färdigt kan man sönderdela nässlorna genom krossning eller med en häcksax.
Nässlor är emellertid inte särskilt trevliga att handskas med och även om man använder hela nässlor så bryts de snabbt ned. Efter ett par veckor återstår bara stjälkarna och de passar bra på komposten. Det luktar ordentligt illa när bladen bryts ner, men stanken kan minskas om man rör i blandningen då och då. Det brukar bli lagom starkt om man späder ut det med tio delar vatten.
Man kan även samla in nässlor och låta dem torka, för senare användning. När nässlorna torkat kan man smula dem så är det lätt att förvara. Sen när man behöver gödselvatten blandar man bara de smulade nässlorna med vatten och låter det dra ett par dagar. Om man vill att det ska gå snabbare kan man använda hett vatten, som man kokt. Varmt vatten ur kranen bör man aldrig använda då det löser ut ämnen i ledningarna som är hämmande för tillväxten.
Bästa tiden för vattning på bladen är en dag när det är fuktigt ute. Om man använder nässelvatten som tillskottsgödsel på marken spelar det inte så stor roll när man vattnar ut det, även om det är en fördel att göra det på morgonen. Det kan även vara bra att ge nyplanterade växter lite tillskottsnäring. Man bör dock vara försiktig med hur mycket och hur ofta man vattnar med gödselvatten. Växterna kan inte själva avgöra hur mycket näring de tar upp när man använder gödning löst i vatten. Om växterna får för mycket näring, speciellt kväve, försämras kvalitén och hållbarheten.
Nässelvatten innehåller stora mängder nedbrytande bakterier, vilket verkar ha en positiv effekt på marklivet. Om man använder täckmaterial på marken, så som gräs eller dylikt, verkar effekten bli extra stor. Förmodligen påskyndas nedbrytningen av täckmaterialet med hjälp av bakterierna från nässelvattnet.

Från Odla.nu. Din trädgård på nätet.
 

Det första grovarbetet inleds

Lena K. och Majliss jobbar på och där borta kommer Birgitta.
Nu var det dags för det stora röjningsarbetet! Odlingsglada medlemmar möttes med kratta, spade och skottkärra för att frakta bort grästorvor, stenar och ogräs.
Det här kommer att ta tid!

Plöjning av odlingslotterna

Den 18 maj kom de här vänliga bjässarna till oss i Brunflo Trädgårdsförening! Eftersom miljötänkande så långt det är möjligt är tänkt att vara ett honnörsord i föreningen kom två stycken medlemmar från föreningen Nordsvenska Hästen och lade grunden till odlingslotterna.

Det är inte så ofta man ser hästar i arbete numera så intresset var stort och grannar och förbipasserande passade på att ta kort.


Nu drar vi igång!

Tisdagen den 14:e maj samlades vi i Kvarterslokalen i Storviken. Vi hälsades välkomna av Birgitta Jonsson och från Östersunds kommun fanns Kerstin Blomqvist på plats för att informera om grävning av vattenledning och nyttjanderätten av marken. Vi inspekterade det blivande odlingsområdet på plats. Andreas Nilsson från föreningen Nordsvenska Hästen informerade om plöjning och harvning av marken. Namnet på vår förening kommer att bli Storvikens Trädgårdsförening.
Efter kaffe och nybakat rivstartade vi med ett Konstituerande Styrelsemöte och en styrelse utsågs.
Nu är vi på väg rakt in i sommarens odlingsfrosseri!