lördag 12 april 2014

Dags för nässlor

Nässlor kan plockas både vår och sommar innan plantan går i blom. Späda toppskott är de mjällaste delarna av örten.Nässelblad kananvändas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även användas i brödbak samt kokas till karaktäristisk nässelsoppa.Torkade blad kan användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar.



Nässelsoppa 
Ingredienser

2 l nässlor
1 l  vatten
2 st  grönsaksbuljongtärningar                         

2 msk  smör
3 msk vetemjöl
1 dl  grädde
2 st hårdkokta ägg                         




Tillagning:

Koka nässlorna i vatten i 15 minuter. Ha locket på. Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan. Spara vätskan från kokningen. Hacka dem och knåda ihop en "kula" av smör och mjöl. Koka upp nässelspadet igen och lägg i 1-2 buljongtärningar. Tillsätt mjöl och smör-kulan . Rör om och låt koppan småkoka i ca 5 minuter. Lägg i nässelhacket och grädden. Servera med en ägghalva i varje sopptallrik.


Nässelsoppa med basilika och cashewnötter 2 portioner


Den här nässelsoppan kan göras både varm och kall. Använder man kallt vatten blir den som en härlig grön smoothie. Med varmt vatten en god soppa. Normalt brukar man förvälla nässlor för att de ska bli lite mer lättsmälta. Då kokar man upp dem en kort stund och slår bort vattnet. Det som sticks på de råa nässlorna försvinner när man kör dem i mixern.

 Ingredienser                                                              
Nässlor 1,5 liter, ca 50 g
Basilika 1/2 kruka
Avokado1 st
Cashewnötter 1 dl
Vatten, kokhett eller kallt
Salt och peppar

Så gör du :
Mixa allt till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Bjud gärna ett gott bröd till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar