onsdag 26 juni 2013

Brytbönor

Odla Brytbönor





Det finns många olika sorters brytbönor att välja mellan. Vissa är lågväxande medan andra blir riktigt höga och behöver något att slingra sig kring. Brytbönor kommer i flera olika färger, men det är huvudsakligen de gröna som brukar kallas brytbönor. De gulvita brukar istället gå under namnet vaxbönor medan de brunröda kallas purpurbönor. Haricots verts är vanliga gröna brytbönor som skördats extra tidigt.

Odla brytbönor
  1. I de kallare växtzonerna i Sverige brukar man förodla bönor inomhus under våren, medan man i varmare svenska växtzoner kan plantera dem direkt i trädgårdslandet. Om du odlar bönor inomhus, tänk på att de måste härdas gradvis för att klara utplanteringen. Börja flytta ut krukorna cirka två veckor innan planerad utplantering och låt dem stå ute fler och fler timmar varje dag. Plantorna kan planteras ut så snart risken för frost är över.
  2. Höga brytbönor behöver någonting att klättra på i landet, till exempel en stör eller en spaljé. Man kan till exempel binda ihop några störar till en pyramid så blir bönorna ett vackert högt inslag i trädgården som inte tar särskilt stor plats.
  3. Brytbönor vill stå soligt och varmt.
  4. När jorden ute nåt en temperatur av minst 15 grader C kan man plantera brytbönor direkt i landet. Se till att jorden där du tänker plantera är lucker och väldränerad. Blanda ut den med stallgödsel innan plantering. Gödsel rik på kväve ska däremot undvikas.
  5. Gräv tre centimeter djupa planteringsfåror kring de stöd du iordningställt.
  6. Låt bönorna ligga i blöt 4-6 timmar innan plantering så de sväller upp ordentligt. Skölj av dem väl efter blötläggningen och plantera omgående. Bönor som blötlagds får inte torkas igen, då går det inte att så dem.
  7. Placera bönorna i fårorna. Räkna med att bara en del av dem gror, så plantera betydligt fler bönor än vad du vill ha plantor.
  8. Vattna och täck med jord.
  9. I takt med att brytbönorna börjar växa till sig måste man hjälpa dem upp genom att varsamt linda dem kring stödet. Tänk på att brytbönor kan växa väldigt snabbt, om du ska åka bort någon vecka är det bra att be någon granne titta förbi och linda upp bönstjälkarna.
  10. Vattna vid behov, växande brytbönor konsumerar rejäla mängder vatten.
  11. Brytbönor kan med fördel skördas så tidigt som möjligt, eftersom de är väldigt goda späda. Att man skördar bönorna uppmuntrar dessutom växten att producera ännu fler bönor. Godast brukar brytbönor vara när de är under 10 cm långa
 Problem man kan stöta på när man odlar brytböna
Om man planterar brytbönor utomhus innan jorden blivit tillräckligt varm (15 grader C) kan de ruttna bort.
Om man inte vattnar tillräckligt kan bönorna bli väldigt små eller böja sig så de ser ut som ostbågar.
Bönstjälkflugan kan angripa späda brytbönsplantor, särskilt plantor som inte hunnit utveckla några riktiga blad ännu. Man kan minska risken genom att förkultivera brytbönor inomhus och plantera ut dem när den riskabla första tillväxtperioden är över. Om man vill så direkt i trädgårdslandet kan man välja sorter som gror mycket snabbt.
Från http://www.trädgårdsväxter.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar