tisdag 27 maj 2014

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Ingredienser


  • 100 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl havregryn

Fyllning:

  • 400 g späd rabarber (ca)
  • 0.5 l skivade jordgubbar
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 msk potatismjöl

Till servering:

  • lättvispad grädde

Gör så här


  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
  2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.
  3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
  4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter.
  5. Servera med lättvispad grädde.

Rabarberpaj

Rabarberpaj med smuldeg

Lättlagad rabarberpaj med smak av havre och kanel - en favorit i sommar! Plocka rabarbern direkt i trädgården och bjud på en härligt krispig rabarberpaj.
Receptet gäller för 4 port


Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 12 msk potatismjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 4 msk strösocker
  • 2 12 dl Kelda vaniljsås

Deg:

  • 1 12 dl havregryn
  • 1 12 dl vetemjöl
  • 12 dl strösocker
  • 125 g Svenskt Smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Serveringsförslag:


Servera med lättvispad vaniljsås.

Från Arlas hemsida

Odla rabarber

Rabarber

Utseende och ursprung.
Rabarber odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Till Europa kom den först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet. Rabarber är flerårig och klarar sig bra i de flesta svenska växtzoner. Plantan har en stor rotstock, stora blad och långa kraftiga stjälkar, rödaktiga eller gröna beroende på sort. Blomstänglarna kan bli 1-2 meter, och har grenade blomställningar med små vita blommor.
Växtplats och jordmån.
Rabarber växer bra på de flesta jordar, men allra bäst växer den på en halvskuggig och lite fuktig plats med en djup, mullrik, näringsrik jord med ett pH-värde på 7,0-7,5.
Plantering
Rabarber förökar man enklast genom att dela äldre plantor. Rötterna planterar man tidigt under våren ca 5 cm under markytan, plantorna behöver ett utrymme på minst 1 kvm.
Det går även att fröföröka rabarber även om det inte är att rekommendera eftersom de inte är frökonstanta.
Allmän skötsel.
Ogräsbekämpning och avlägsning av blomskotten är all skötsel som krävs.
Gödsling.
Rabarber är mycket näringskrävande. Före planteringen bör man bruka ner stallgödsel och sen fortsättningsvis tillföra stallgödsel eller t.ex. kompost under vintrarna.

Skörd.
Under det första året bör man inte ta några stjälkar, andra året kan man ta en försiktig skörd, och först tredje året kan man ta en full skörd.


torsdag 22 maj 2014

Odlingen är igång!

Nu när sommaren tycks ha kommit på allvar börjar odlingslotterna vakna till liv!
Men det finns fortfarande lotter för Er som står där med kliande gröna fingrar och inte vet vad ni ska ta er till. Hör av er till oss! 

torsdag 15 maj 2014

Odla lök

Att odla lök

Jorden som du odlar matlöken i ska vara mullrik och väldränerad. Du kan förbereda jorden genom att gräva den till ca 50 centimeters djup och rensa bort allt ogräs. Blanda de översta 15-20 centimetrarna med välbrunnen kompost.

Att sätta sättlökarna

Sätt sättlökarna minst 5 centimeter från varandra och så att toppen av löken syns ovan jord. Tryck till jorden så att sättlökarna står stadigt.

Vatten och näring

Vattna vid behov, lök vill gärna ha rejält med vatten så att de inte blir bittra i smaken. Det är bättre att vattna lite och mer ofta istället för mycket men sällan. Vattna även regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren.

När är lökarna klara att skörda?

För sommarbruk kan du skörda matlök allt eftersom medan blasten fortfarande är grön. Sådana lökar bör dock användas ganska omgående, de tål inte lagring.
För lagring ska lökarna stå kvar tills blasten börjar vissna ned. Skörda när det är varmt och torrt väder och låt lökarna ligga kvar på jorden i solen och torka ett tag.

De flesta matlökar odlas på samma sätt

Även röd lök, Allium cepa, Rödlök-gruppen, silverlök, Allium cepa, Silverlök-gruppen och potatislök, Allium cepa, Solanium-gruppen, dit också schalottenlök räknas, odlas på samma sätt.




lördag 12 april 2014

Dags för nässlor

Nässlor kan plockas både vår och sommar innan plantan går i blom. Späda toppskott är de mjällaste delarna av örten.Nässelblad kananvändas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även användas i brödbak samt kokas till karaktäristisk nässelsoppa.Torkade blad kan användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar.



Nässelsoppa 
Ingredienser

2 l nässlor
1 l  vatten
2 st  grönsaksbuljongtärningar                         

2 msk  smör
3 msk vetemjöl
1 dl  grädde
2 st hårdkokta ägg                         




Tillagning:

Koka nässlorna i vatten i 15 minuter. Ha locket på. Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan. Spara vätskan från kokningen. Hacka dem och knåda ihop en "kula" av smör och mjöl. Koka upp nässelspadet igen och lägg i 1-2 buljongtärningar. Tillsätt mjöl och smör-kulan . Rör om och låt koppan småkoka i ca 5 minuter. Lägg i nässelhacket och grädden. Servera med en ägghalva i varje sopptallrik.


Nässelsoppa med basilika och cashewnötter 2 portioner


Den här nässelsoppan kan göras både varm och kall. Använder man kallt vatten blir den som en härlig grön smoothie. Med varmt vatten en god soppa. Normalt brukar man förvälla nässlor för att de ska bli lite mer lättsmälta. Då kokar man upp dem en kort stund och slår bort vattnet. Det som sticks på de råa nässlorna försvinner när man kör dem i mixern.

 Ingredienser                                                              
Nässlor 1,5 liter, ca 50 g
Basilika 1/2 kruka
Avokado1 st
Cashewnötter 1 dl
Vatten, kokhett eller kallt
Salt och peppar

Så gör du :
Mixa allt till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Bjud gärna ett gott bröd till!